Αναζήτηση
Filters
Close

Χρησιμοποιήστε τα αρχέτυπα για να αναπτύξετε το επαγγελματικό σας όνομα

Χτίσε το όνομά σου (brand you)

Σύμφωνα με το βιβλίο «Χτίσε το όνομά σου», το επαγγελματικό σας όνομα εμπεριέχει τα ταλέντα, τις αξίες και το σκοπό σας. Αποτελείται από σύμβολα, σημάδια, γλώσσα, εικόνες και χρώματα που σας διακρίνουν από τους άλλους ανθρώπους στην εργασία σας. Ένα ξεχωριστό, αυθεντικό όνομα θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε τους σωστούς εργοδότες, πελάτες ή συναδέλφους. Επιπλέον, θα ωθήσει αυτούς να σας συστήσουν σε άλλους.

Η δύναμη των αρχετύπων -  Πώς λειτουργούν

Η αφετηρία μας είναι ότι έχετε ένα σκοπό. Η ανάπτυξη ενός ισχυρού επαγγελματικού ονόματος περιλαμβάνει την προβολή του σκοπού σας στον υπόλοιπο κόσμο. Τα αρχέτυπα μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε προβάλλοντας το σκοπό σας με μια μορφή που αναγνωρίζεται απ’ τον καθένα. Εάν η συμπεριφορά σας συνάδει με τα φυσικά σας αρχέτυπα, το όνομά σας θ’ αποκτήσει μια δυναμική η οποία θ’ αυξήσει την ελκυστικότητά σας στους ανθρώπους που θέλουν αυτό που έχετε να προσφέρετε. Εννοείται πως δεν πρέπει να μπείτε σ’ ένα καλούπι ή να υιοθετήσετε οποιοδήποτε απ’ τα παρακάτω αρχέτυπα. Αντιθέτως, το αρχέτυπο το «προκαλείτε» (evoke) στη δουλειά σας. Όταν «προκαλείτε» ένα αρχέτυπο, η συμπεριφορά σας και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας το φέρνουν στο μυαλό τόσο των άλλων ανθρώπων όσο και στο δικό σας.

Το βασικό είναι να εντοπίσετε ένα ή δύο που σας ταιριάζουν καλύτερα – που σας ελκύουν και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα. Ο καθένας από εμάς αντλεί στοιχεία και από άλλα αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους. Αυτό δεν έχει σημασία εφόσον προσπαθείτε να ενεργείτε σταθερά σύμφωνα με τις αξίες σας.

Συνοπτικά, τα αρχέτυπα είναι τα εξής:

Ο Φροντιστής: Βοηθά και προστατεύει απ’ το κακό

Ο Δημιουργός: Νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί και να καινοτομεί

Ο Εξερευνητής: Εξερευνά και ανακαλύπτει

Ο Ήρωας: Ενεργεί θαρραλέα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους

Ο Αθώος: Επιδιώκει την αγνότητα, την καλοσύνη και την ευτυχία

Ο Γελωτοποιός: Διασκεδάζει αλλά μπορεί να μεταφέρει και ένα σοβαρό μήνυμα

Ο Εραστής: Βρίσκει και προσφέρει αγάπη και ηδονή

Ο Μάγος: Αναμορφώνει καταστάσεις

Ο Συνηθισμένος Τύπος: Είναι καλά όπως είναι, συνδέεται με τους άλλους

Ο Επαναστάτης: Επαναστατεί και παραβιάζει τους κανόνες

Ο Ηγέτης: Αναλαμβάνει τον έλεγχο, βάζει τάξη στο χάος

Ο Σώφρων: Βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο τους

Είναι σημαντικό να «προκαλείτε» το αρχέτυπό σας σταθερά σε οτιδήποτε κάνετε ή παρουσιάζετε. Έτσι οι άνθρωποι θα γνωρίζουν τι πρεσβεύετε και θα αισθάνονται ασφαλείς μαζί σας.


Πηγή: «Χτίσε το όνομά σου (brand you): αξιοποίησε το ταλέντο σου και ξεχώρισε», Κεφάλαιο 7 (Χρησιμοποιήστε τα αρχέτυπα για να αναπτύξετε το επαγγελματικό σας όνομα)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχέτυπα, καθώς και με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε ένα ισχυρό επαγγελματικό προφίλ

top