Αναζήτηση
Filters
Close

Το μόνο που χρειάζεσαι για να γίνεις σπουδαίος ηγέτης

"Αν θες να φτιάξεις ένα καράβι, μη φωνάξεις τους άνδρες να σου μαζέψουν ξύλα, μη τους κατανείμεις τις δουλειές και μη τους δώσεις εντολές. Καλύτερα μάθε τους να λαχταρούν την ατελείωτη απεραντοσύνη της θάλασσας." Antoine de Saint-Exupery, Κάστρο

Για την "ηγεσία" λέγονται πολύ περισσότερες ανοησίες απ' ό,τι για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Κι αυτό, νομίζω, λέει περισσότερα για τους συμβούλους που φλερτάρουν με τη μοναξιά της κορυφής και την πρόσβασή τους σε παχυλούς μισθούς. 

Η ηγεσία είναι απλό πράγμα. Αν θες οι άλλοι να σε ακολουθούν, πρέπει κι εσύ ο ίδιος να πηγαίνεις κάπου. Και μετά πρέπει να τους πείσεις ότι θέλουν να έλθουν μαζί σου. 

Οι ερευνητές της "επιστήμης" της ευτυχίας ανακάλυψαν ότι ένας απ' τους πιο σημαντικούς παράγοντες ευημερίας είναι η αίσθηση του σκοπού. Σε μια έρευνα με άτομα που είχαν κερδίσει το λαχείο, οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις βασικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην ευτυχία: την ξεγνοιασιά, την εγγύτητα με την οικογένεια/τους φίλους και την αίσθηση του σκοπού (η ειρωνεία είναι ότι κερδίζοντας το λαχείο αναιρούνται και οι τρεις αυτοί παράγοντες).

Η εργασία αποτελεί ένα από τα λίγα πεδία όπου οι άνθρωποι μπορούν να ορίσουν με ακρίβεια την αίσθηση του σκοπού. Ως ηγέτης, η δουλειά σου είναι να τους δείξεις ποια είναι η κορυφή και το λόγο για τον οποίο αξίζει να φθάσει κανείς εκεί. Πες τους για τις προκλήσεις και τους κινδύνους της διαδρομής και, εάν εμφανιστεί κάποιος αντίπαλος που θα προσπαθήσει να σε νικήσει, ε, τόσο το καλύτερο. 

Έτσι, θα έχεις μεγαλύτερη επιτυχία απ' ό,τι αν περάσει ατελείωτες ώρες παίζοντας paint ball με την ομάδα εργασίας σου. 

Πώς να δράσεις

  • Θέσε έναν εντυπωσιακό, πρωτότυπο στόχο στην επιχείρησή σου.
  • Επένδυσε χρόνο για να "πουλήσεις" αυτό το στόχο στην ομάδα σου και να τους εξηγήσεις για ποιο λόγο πρέπει να είναι μαζί σου.
  • Δείξ' τους ποιος είναι ο εχθρός.

Πηγή: Επανάσταση στο επιχειρείν: 100 κανόνες που πρέπει να παραβείτε

 

top