Αναζήτηση
Filters
Close

Το αστέρι της ενημέρωσης

Οι ιδέες πλήττονται από δύο ακραίες καταστάσεις: την έλλειψη και την πληθώρα ιδεών. Υπάρχει περίπτωση η παντελής έλλειψη φαντασίας να έχει ως αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ιδεών, όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο. Επίσης, υπάρχει περίπτωση σε μια σύσκεψη ανταλλαγής ιδεών να υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες – καμία, όμως, να μην είναι εφαρμόσιμη, ρεαλιστική ή χρήσιμη.

Το μυστικό για τη γέννηση ενός λογικού αριθμού ιδεών, οι οποίες είναι πραγματικά αξιοποιήσιμες, έγκειται κυρίως στην προετοιμασία. Γνωρίστε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε σωστά ώστε να γεννήσετε ιδέες, γνωρίστε το αστέρι της ενημέρωσης!

 Οι καλύτερες ενημερώσεις είναι πολύ απλές. Αν συντονίζετε μια σύσκεψη ανταλλαγής ιδεών ή αν απλώς αναλαμβάνετε εσείς μια εργασία, θα πρέπει να περιοριστείτε σε μία μόνο πρόταση. Αξίζει να αφιερώσετε πολύ χρόνο σ’ αυτήν, διότι, αν δεν είναι σαφής, δεν θα υπάρξει καμία αξιόλογη ανταπόκριση.

 Ξεκινήστε από το «τι;». Τι προσπαθούμε να επιτύχουμε;

 Ύστερα ενισχύστε το νόημά του ρωτώντας «γιατί;». Γιατί προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό;

 Αν οι απαντήσεις είναι πολύ αόριστες ή μη ικανοποιητικές, τότε αλλάξτε το «τι» ή απορρίψτε εντελώς το πρότζεκτ.

 Μετά περιγράψτε το «ποιος;». Ποιος είναι ο αποδέκτης;

 Το μπρίφινγκ μπορεί πλέον να διατυπωθεί με μια δήλωση (Ο σκοπός μας είναι να επιφέρουμε επανάσταση στην κατηγορία Χ) ή με μια ερώτηση (Πώς μπορούμε να διπλασιάσουμε το μέγεθος της Μάρκας Χ;).

 Αν το σκεπτικό είναι αρκετά σαφές και εμπεριστατωμένο, τότε ίσως είναι αποδεκτό να εντάξετε και τον σκοπό και την ερώτηση σε μια δήλωση: Ο σκοπός μας είναι να επιφέρουμε επανάσταση στην κατηγορία Χ. Βάσει ποιου συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του προϊόντος θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε αυτό;

ΑΣΚΗΣΗ! 

Επιλέξτε ένα επιχειρησιακό θέμα το οποίο απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αφιερώστε χρόνο για να το εκφράσετε με όσο το δυνατόν πιο σύντομο και σαφή τρόπο. Αρχικά ρωτήστε τι προσπαθούμε να επιτύχουμε. Μην προχωρήσετε αν αυτό δεν είναι απολύτως σαφές. Αν χρειάζεται, ρωτήστε «γιατί;», έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το «τι;» είναι αρκετά ισχυρό. Προσθέστε το «γιατί;». Πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας μια δήλωση ως μπρίφινγκ ή μια ερώτηση ή και τα δύο μαζί. Αφήστε στην άκρη το αποτέλεσμα και επανέλθετε αργότερα σ’ αυτό, κάντε αλλαγές, εάν είναι απαραίτητο, και μετά ελέγξετε αν το μπρίφινγκ είναι ικανοποιητικό ζητώντας τη γνώμη ενός αξιόπιστου συνεργάτη.

Πηγή: Το Βιβλίο των Ιδεών

Δείτε εδώ το εγχειρίδιο που θα σας προσφέρει βασικά εργαλεία, τεχνικές και ασκήσεις για να αντιμετωπίζετε περίπλοκα ζητήματα, να γεννάτε έξυπνες ιδέες, καθώς και να υλοποιείτε αυτές τις ιδέες.

 

top