Αναζήτηση
Filters
Close

Τι πραγματικά σημαίνει παραγωγικότητα;

(απόσπασμα από το βιβλίο "Παραγωγικές Συνήθειες: Απλοί τρόποι για να γίνετε πιο παραγωγικοί") 

Η παραγωγικότητα δεν καθορίζεται από την ποσότητα αυτών που μπορείτε να παράγετε ή από το πόσο έξυπνα μπορείτε να εργαστείτε, αλλά ούτε και από την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ούτε, όμως, καθορίζεται από την ικανότητά σας να διακριθείτε σε μια δουλειά που μισείτε. Είναι περισσότερο θέμα ελέγχου και σαφούς αντίληψης – έλεγχος του ίδιου σας του εαυτού και των πόρων σας, καθώς και σαφής αντίληψη για να κρίνετε τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι αξίζει την προσοχή σας.

Συχνά ακούω ότι είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να είναι παραγωγικός. Ή ότι οι πελάτες και οι συνάδελφοί μου έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να είναι στρεσαρισμένοι, κουρασμένοι και να νιώθουν ότι μονίμως τρέχουν να προλάβουν, που η σκέψη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν τους είναι σχεδόν αδιανόητη. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι επιδεικνύουν τα αμέτρητα εισερχόμενα μηνύματά τους, τα φρενήρη προγράμματά τους και την υπέρτασή τους. Είναι σαν να λένε «Έχω ξεπεράσει τα όριά μου, δουλεύω υπερβολικά, αλλά είμαι αναγκαίος».  Η παραγωγικότητα είναι ένα πρόβλημα που λύνεται. Λύνεται αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σας και τις συνήθειές σας. Θα καταλάβετε τη διαφορά όταν θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο αποτελεσματικός. Η αποτελεσματικότητα είναι πιο σημαντική από την αποδοτικότητα. Αν είστε αποτελεσματικός, είναι φυσικό να γίνεστε όλο και πιο αποδοτικός καθώς εργάζεστε και τελειοποιείστε σε κάτι για το οποίο πραγματικά ενδιαφέρεστε. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται τρεις αλλαγές:

  • Να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών, σεβόμενος, όμως, τις ικανότητες και τα όρια του μυαλού σας, έτσι ώστε να μη φορτώνεστε με τόνους «πραγμάτων».
  • Να αναπτύξετε ένα σύστημα που θα σας βοηθάει να αποφασίζετε ποια πράγματα αξίζουν την προσοχή σας.
  • Να μπορείτε να αποδεσμευτείτε από τα δύο παραπάνω για να γίνετε δημιουργικός, αλλά χωρίς να ξεχνάτε πώς να επανακτήσετε τον έλεγχο και τη σαφή αντίληψη των καταστάσεων.

Όταν αυτές οι αλλαγές γίνουν συνήθειες, θα αποκτήσετε και έλεγχο και σαφή αντίληψη. Θα αρχίσετε να αντιδράτε σωστά στις εκάστοτε καταστάσεις και στις πληροφορίες που σας κατακλύζουν. 

Πηγή: Παραγωγικές Συνήθειες: Απλοί τρόποι για να γίνετε πιο παραγωγικοί

Δείτε εδώ το εγχειρίδιο που με έξυπνο περιεχόμενο, εύστοχες συμβουλές και ενδιαφέρουσες εικόνες, παρουσιάζει οκτώ συνήθειες για να γίνετε πιο παραγωγικοί και να διαχειρίζεστε καλύτερα τις πληροφορίες.                         

top