Αναζήτηση
Filters
Close

Πώς να είστε συνεπείς με τις προθεσμίες

«Μου αρέσουν οι προθεσμίες. Μου αρέσει ο ήχος που αφήνουν καθώς περνούν.» - Douglas Adams

Πολλή δουλειά και λίγος χρόνος. Μερικές φορές δείχνει αδιανόητο.

Όταν σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε και τις προθεσμίες που πρέπει να προλάβετε, είναι πολύ εύκολο να πανικοβληθείτε και να σκεφθείτε «Αποκλείεται να τελειώσω αυτή τη δουλειά στην ώρα της!».

Το να εργάζεστε σε μια δουλειά που απαιτεί να προλαβαίνετε συνεχείς προθεσμίες είναι κάτι πολύ απαιτητικό. Το στρες μπορεί να κυριεύσει το μυαλό σας, εμποδίζοντάς σας να σκεφτείτε καθαρά και να είστε ενεργώς παρόντες.

Αισθάνεστε ότι όλα είναι επείγοντα, ατελείωτα και ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, αρκετοί άνθρωποι ανταποκρίνονται επιτυχώς σε παρόμοιο περιβάλλον. Πώς γίνεται αυτό; Επειδή γνωρίζουν μερικούς από τους ενσυνείδητους τρόπους για να τα καταφέρουν με τις προθεσμίες. Είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Σχεδιάζοντας και θέτοντας προτεραιότητες , μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, εντός και εκτός τους, το οποίο υποστηρίζει την πραγματοποίηση αυτών των εργασιών. Μπορείτε κι εσείς να το πετύχετε! Πώς;

Το βιβλίο «Καθαρό Μυαλό Mindfulness: πάνω από 100 γρήγορες ασκήσεις για πιο ήρεμη ζωή» σας προσφέρει συμβουλές και ασκήσεις! Συγκεκριμένα, η συγγραφέας Gill Hasson προτείνει: 

Μην προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Θα πετάγεστε από το ένα θέμα στο άλλο. Αντί για αυτό, θέστε προτεραιότητες. Δουλέψτε αυτά που είναι πράγματι σημαντικά, εκείνες τις δουλειές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την προθεσμία. Αφήστε όλες τις υπόλοιπες δουλειές και κάντε τες αργότερα, κατά σειρά προτεραιότητας.

Εστιάστε. Αποφασίστε ποια είναι η πιο σημαντική ή η πιο πιεστική δουλειά και ποιο είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε αμέσως τώρα. Έπειτα πραγματοποιήστε το. Δώστε την πλήρη προσοχή σας σε αυτό. Όταν τελειώσετε, κάντε στον εαυτό σας την ίδια ερώτηση και προχωρήστε στην επόμενη δουλειά. Δώστε και σε αυτή την απόλυτη προσοχή σας. Να δουλεύετε με πρόγραμμα και σκοπό, όχι βιαστικά και στην τύχη. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί και κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σχεδιάστε τις δουλειές – τα βήματα που πρέπει να κάνετε – και σκεφθείτε πώς θα τα πραγματοποιήσετε. Τι σχέση έχει αυτό με την ενσυνειδητότητα; Όπως λέει ο Alan Lakein, «σχεδιασμός σημαίνει να φέρνεις το μέλλον στο παρόν ώστε να κάνεις κάτι γι’ αυτό τώρα.». Είναι πιο απλό να περάσετε αμέσως στο επόμενο βήμα, εάν έχετε ήδη σχεδιάσει τις εργασίες που πρέπει να κάνετε και τον τρόπο με τον οποίο θα τις ολοκληρώσετε. Σας επιτρέπει να διατηρήσετε ένα σταθερό ρυθμό και να συνεχίσετε να τον ακολουθείτε όσο πλησιάζει η προθεσμία. Πείτε στον εαυτό σας «Έχω σχέδιο. Μπορώ να τα καταφέρω».

Διώξτε τους περισπασμούς. Διώξτε όσα σας αναγκάζουν να παρεκκλίνετε από τον σκοπό σας.

Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Εάν χρειάζεστε άλλους να βοηθήσουν, να σας δώσουν ιδέες, να σας λύσουν προβλήματα, μη διστάζετε να τους βάζετε στο παιχνίδι. Μη χάσετε καμία προθεσμία μόνο και μόνο επειδή δεν ζητήσατε βοήθεια.  

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

top