Αναζήτηση
Filters
Close

Πώς να είστε γενναιόδωροι

 

«Δίνε ό,τι έχεις. Για κάποιον μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο μπορείς να φανταστείς». – Henry Wadsworth Longfellow

Η ζωή είναι μικρή. Και τη ζούμε μια φορά. Όσοι το καταλαβαίνουν καλά αυτό αναγνωρίζουν ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να συνεισφέρουμε σε τούτον τον κόσμο, γι’ αυτό δίνουν στους άλλους, μοιράζονται ό,τι έχουν.


Η γενναιοδωρία μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι είστε ικανοί να κάνετε κάτι ξεχωριστό στον κόσμο, ότι συναισθάνεστε τις ανάγκες των ανθρώπων που σας περιβάλλουν και ότι συνεισφέρετε. Είναι η ειλικρινής επιθυμία να διευκολύνετε και να κάνετε πιο ευχάριστη τη ζωή των άλλων, μοιράζοντας ό,τι έχετε.


Υπάρχουν πολύ συχνά γύρω σας ευκαιρίες για να φανείτε γενναιόδωροι. Αυτά που μοιράζεστε με τους άλλους δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι χρήματα ή υλικά αγαθά. Ο χρόνος σας, η ενέργειά σας, τα ταλέντα, οι εμπειρίες, η γνώση σας και τα μαθήματα που πήρατε από τη ζωή είναι όλα πολύτιμα. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύτιμα ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο τα χρησιμοποιείτε και τον βαθμό στον οποίο τα μοιράζεστε με άλλους.


Η γενναιοδωρία δεν έχει όρους και προϋποθέσεις. Και μόνο η γνώση ότι κάνατε κάτι σημαντικό αποτελεί βάση για γενναιοδωρία. Ο κόσμος χρειάζεται χαρούμενους, γενναιόδωρους, δοτικούς ανθρώπους. Αυτοί βελτιώνουν την κοινωνία. Μας εμπνέουν. Μας πάνε μπροστά. Μπορείτε να γίνεται ένας από αυτούς.

Το βιβλίο «Καθαρό Μυαλό Mindfulness: πάνω από 100 γρήγορες ασκήσεις για πιο ήρεμη ζωή» σας προσφέρει συμβουλές για να γίνετε γενναιόδωροι! Συγκεκριμένα, η συγγραφέας Gill Hasson προτείνει: 

Αρχίστε με αυτά που έχετε. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα πράγματα που εκτιμάτε στη ζωή και για τα οποία είστε ευγνώμονες. Ποια από αυτά μπορείτε να μοιραστείτε με τους άλλους; Σκεφτείτε τη σημασία που θα είχε αυτό για εκείνους. Ποιος άλλος θα το εκτιμούσε δεόντως;

Διπλασιάστε τα. Αν δεν έχετε δώσει ποτέ χρήματα σε άλλους, αρχίστε με ένα μικρό ποσό. Έπειτα διπλασιάστε το. Κάντε σε κάποιον το τραπέζι έξω ή στο σπίτι σας. Έπειτα καλέστε περισσότερους. Αφήστε φιλοδώρημα. Έπειτα διπλασιάστε το. Ό,τι κι αν κάνετε ή δίνετε, αυξήστε το.

Δώστε με την καρδιά σας. Δώστε χρόνο, χρήματα ή κόπο σε κάτι που πιστεύετε - κάτι που είναι σημαντικό για σας. Είναι το περιβάλλο, η φτώχεια ή κάποια θρησκεία; Ίσως η ειρήνη στον κόσμο, τα παιδάκια που πεινάνε ή τα δικαιώματα των ζώων. Τι θα λέγατε για τη μόρφωση, τα δικαιώματα του πολίτη ή το πόσιμο νερό; Καθορίστε ποιο είναι το ζήτημα που σας συγκινεί, βρείτε μια οργάνωση που να ασχολείται με αυτό και βοηθήστε τη στο έργο της.
Κατόπιν ασχοληθείτε και με ένα ζήτημα το οποίο δεν σας ενδιαφέρει και δεν σας αφορά, αλλά που αναγνωρίζετε ότι χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξή σας.

Βρείτε ένα πρόσωπο στο οποίο πιστεύετε. Αν ανακαλύψετε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζετε σας ενθουσιάζουν και σας επηρεάζουν περισσότερο από τις οργανώσεις ή τα γενικότερα ζητήματα, δώστε κάτι σε αυτούς.

Αποκτήστε βαθύτερη επίγνωση. Γνωρίζετε γενναιόδωρους ανθρώπους; Περάστε χρόνο μαζί τους και μάθετε από αυτούς.

Ζήστε με λιγότερα. Διώξτε πράγματα από πάνω σας. Χαρίστε πράγματα αντί να τα

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

top