Αναζήτηση
Filters
Close

Ποια είναι η σημασία του mindfulness

«Όπως περνάμε τις μέρες μας, εννοείται πως έτσι περνάμε και τη ζωή μας». – Annie Dillard

Μα τι γίνεται με αυτή την ενσυνειδητότητα (mindfulness); Γιατί τόσο ενδιαφέρον και τόσος θόρυβος;

Πολύ συχνά, η ζωή περνά χωρίς να την καταλαβαίνουμε. Δεν έχουμε τον χρόνο να αισθανθούμε τι συμβαίνει τη συγκεκριμένη στιγμή, επειδή σκεφτόμαστε αυτό που πρέπει να κάνουμε αύριο ή μας απασχολούν σκέψεις γι’ αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν χθες. Στο μυαλό μας τριγυρίζουν σχόλια και επικρίσεις. Δουλεύουμε με έντονους ρυθμούς και στρες, αντιμετωπίζουμε καθημερινά μεγάλο όγκο πληροφοριών, όπως email, συσκέψεις, γραπτά μηνύματα στο κινητό, τηλεφωνήματα, διακοπές και περισπασμούς στην εργασία. Η οικογενειακή ζωή επίσης γίνεται ορισμένες φορές έντονη και αγχωτική – η διαχείριση της εργασίας, του σπιτιού και οι απαιτήσεις που μας πιέζουν καθώς προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων, αλλά και τις δικές μας υποχρεώσεις. Σκεφτόμαστε τι πρέπει να γίνει και τι δεν κάναμε, κατακλυζόμαστε από νεύρα, άγχος και αγωνία.

Είναι εύκολο να σταματήσει κάποιος να προσέχει τι γίνεται γύρω του –αυτά που τον περιβάλλουν, τους άλλους ανθρώπους– και να καταλήξει να ζει στο μυαλό του μόνο, κυριευμένος από τις σκέψεις του, χωρίς να γνωρίζει ότι οι σκέψεις αυτές ελέγχουν τα συναισθήματα και τις πράξεις του. Είναι εύκολο να χαραμίζουμε το «τώρα», να χάνουμε αυτό που συμβαίνει στη μοναδική στιγμή που υπάρχει πραγματικά.

Αυτή η ικανότητα να σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον δεν είναι πάντα ευλογία. Η ικανότητα του μυαλού μας να κάνει προβολές στο παρελθόν και στο παρόν μάς κάνει καμιά φορά να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, να ασχολούμαστε συνεχώς με τα ίδια και να σκεφτόμαστε υπερβολικά τα περασμένα γεγονότα. Ενδέχεται, επίσης, να παραλύουμε από ανησυχία και αγωνία για το μέλλον.

Η καθαρή σκέψη είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση με την ικανότητα του σκέφτεσθαι, να αναγνωρίζουμε πότε οι σκέψεις μας περιπλανώνται χωρίς λόγο στο παρελθόν ή εκτοξεύονται στο μέλλον. Ενσυνειδητότητα σημαίνει να ξέρει κανείς πού βρίσκεται (να είναι παρών στη στιγμή), αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιεί – χωρίς προσκόλληση– πού βρισκόταν πριν (αναστοχασμός) και προς τα πού βαδίζει (προνοητικότητα).

Πώς μπορεί η ενσυνειδητότητα να μας φανεί χρήσιμη στην καθημερινή ζωή – στη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, τις ώρες που βρισκόμαστε στη δουλειά, τις στιγμές που περνούμε με την οικογένεια και τους φίλους, όταν μαγειρεύουμε, όταν τρώμε, ακόμα και όταν κοιμόμαστε;

Η καθαρή σκέψη δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτιμούν τη ζωή και όχι να την προσπερνούν βιαστικά προσπαθώντας διαρκώς να βρίσκονται κάπου αλλού. Η ενσυνειδητότητα δεν περιλαμβάνει ένα ακόμα κατεβατό με συμβουλές. Η ενσυνειδητότητα είναι, πολύ απλά, μια μετατόπιση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή – την καθημερινότητα, τις συνήθειες, την εργασία, τις σχέσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είστε ενσυνείδητοι και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Στο βιβλίο "Καθαρό Μυαλό Mindfulness" εξετάζονται 5 παράμετροι για να έχετε πάντα καθαρό μυαλό στην καθημερινότητα, στην εργασία, στο σώμα και στο πνεύμα, στις σχέσεις, στη διατροφή.

Για καθεμιά από αυτές, αναφέρονται συγκεκριμένες καταστάσεις ή περιστάσεις που η ενσυνειδητότητα είναι χρήσιμη και οι οποίες σας παρέχουν ευκαιρίες να είστε ενσυνείδητοι. Παράλληλα, θα βρείτε πρακτικούς τρόπους –ιδέες, συμβουλές, τεχνικές και προτάσεις– για να χρησιμοποιείτε την ενσυνειδητότητα. Θα διαπιστώσετε ότι οι όψεις και τα χαρακτηριστικά της ενσυνειδητότητας –επίγνωση, αναγνώριση και αποδοχή, συγκέντρωση και προσήλωση, νους αρχάριου, απομάκρυνση και μη κριτική διάθεση– είναι θέματα που αναλύονται σε αυτό το βιβλίο, καθένα σε ξεχωριστή σελίδα, όπου παρουσιάζονται οι δικές του αρχές. Κάθε φορά που εφαρμόζετε αυτές τις αρχές, κάθε φορά που εφαρμόζετε μια όψη της ενσυνειδητότητας, μαθαίνετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο άμεση σχέση με τη ζωή σας. Είτε χρειάζεστε συμβουλές, τεχνικές, ιδέες και προτάσεις, είτε απλώς μια φράση για να σας εμπνεύσει, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει πολύ. Βάλτε το στην τσάντα ή στην τσέπη σας, για να σας εμπνέει όπου και όποτε η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τους ρυθμούς, να αποκτήσετε προοπτική και μια αίσθηση ήρεμου ελέγχου της στιγμής και όλων των στιγμών της ζωής σας.

 

Μάθετε πώς θα κάνετε το minfulness συνήθεια και θα γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας εδώ

 

top