Αναζήτηση
Filters
Close

Κριτική για το βιβλίο "Χτίσε το όνομά σου" από τη Δήμητρα Ζερβάκη

Ακολουθεί η αξιολόγηση του βιβλίου "Χτίσε το όνομά σου: αξιοποίησε το ταλέντο σου και ξεχώρισε" από τη Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT, Business Coach, Διαχειρίστρια Έργων, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Την ευχαριστούμε θερμά! 

«BrandYou» ή ελληνιστί «Χτίσε το Όνομά σου-Αξιοποίησε το ταλέντο σου και ξεχώρισε».

Ένα βιβλίο που διάβασα πριν από αρκετούς μήνες και αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει μία συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Rosili στο επίπεδο της αξιολόγησης των βιβλίων που εκδίδει. Μέσα απ’ αυτήν την πρώτη αξιολόγηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους που μ’ εμπιστεύτηκαν σ’ αυτό το project. Η αξιολόγηση/κριτική ενός βιβλίου είναι πάντα υποκειμενική και βασίζεται στη βιωματική γνώση αλλά και στη νοοτροπία του ανθρώπου που την υλοποιεί. Όμως, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενική μπορώ… για να έχει τελικά και ουσία!

Πάμε να δούμε τώρα τι μας προσφέρει αυτό το βιβλίο!

Οι συγγραφείς του;

Ο  John Purkiss και ο David Rouston-Lee. Δύο άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της αναζήτησης στελεχών και της στρατολόγησής τους σε διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίοι λειτουργούν και ως μέντορες και coaches (προπονητές) ανθρώπων με στόχο να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τη μοναδικότητά τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η μοναδικότητα συνεισφέρει στην ανθρωπότητα. Η πολύ καλή συνεργασία τους οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου αυτού, του «Brand You», που ομολογώ ότι ο Αγγλικός τίτλος είναι πιο ιντριγκαδόρικος από τον Ελληνικό και μου αρέσει πιο πολύ!

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης τα οποία για μένα ουσιαστικά είναι βιβλία που μας βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ εύκολα, γραμμένο απλά και κατανοητά και  χωρισμένο, με πολύ σωστό τρόπο, σε ενότητες, ώστε ο αναγνώστης να μην χάνει το «δρόμο».

Το κύριο χαρακτηριστικό του;

Είναι πρακτικό!

Παρέχει στους αναγνώστες απλές τεχνικές, με τη μορφή δραστηριοτήτων και πολλά παραδείγματα από την αληθινή ζωή, με στόχο να τους βοηθήσει, σε μία πρώτη φάση, να ανακαλύψουν  ποιοι πραγματικά είναι, γιατί είναι αυτοί που είναι και πώς μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν. Να διαμορφώσουν δηλαδή την προσωπική τους ταυτότητα. Και τι είναι προσωπική ταυτότητα; Αυτό που λένε οι άνθρωποι για τους άλλους όταν δεν είναι παρόντες. Η εντύπωση που δίνει ο καθένας από εμάς στον έξω κόσμο, μέσα από κάθε δράση μας, μέσα από τον τρόπο που υπάρχουμε.

Και πώς το καταφέρνει;

  • Δημιουργώντας ένα ταξίδι ανακάλυψης των ταλέντων, των αξιών και των σκοπών του κάθε ανθρώπου.
  • Δίνοντας συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να δικτυωθεί αποτελεσματικά και offline αλλά και online, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία που παρέχει το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
  • Προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε αναγνώστη, υλοποιήσιμες ιδέες σε επίπεδο προσέλκυσης των κατάλληλων συνεργατών.

Το μήνυμά του;

Το ουσιαστικό μήνυμα αυτού του βιβλίου, έτσι όπως το εισέπραξα, είναι ότι αν όλοι οι άνθρωποι ασχοληθούν σοβαρά με το self-branding τους, ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της διαμόρφωσης της προσωπικής τους ταυτότητας, τότε ο κόσμος μας θα γίνει πολύ καλύτερος. Γιατί πολύ απλά, ο καθένας από εμάς θα έχει βρει το δικό του μονοπάτι που θα αντιστοιχεί στο «Γιατί» του και άρα θα νιώθει καλά μ’ αυτό που κάνει σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Έτσι, θα είναι δυνατή η δημιουργία οριζόντιων ομάδων, όπου ο καθένας θα είναι ηγέτης του εαυτού του και άρα θα μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά με τα μέλη της ομάδας του, ώστε να παράξουν όλοι μαζί αξία για όλο τον κόσμο. Έτσι, θα καταφέρουμε όλοι μας να αφήσουμε ένα θετικό σημάδι στο σύμπαν χρησιμοποιώντας τη μοναδικότητά μας, αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε!

Η δική μου άποψη;

Λόγω του ότι ασχολούμαι πολλά χρόνια, ως «μαθήτρια» με το θέμα του self-branding και της προσωπικής εξέλιξης, θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο αποτελεί μία καλή αρχή για κάποιον ώστε να γνωρίσει αυτό το θεματικό αντικείμενο και να έχει παράλληλα και απτό παραδοτέο. Να δημιουργήσει δηλαδή μία πρώτη εκδοχή της προσωπικής του μπράντας και ένα πρώτο σχέδιο δράσης.

Όμως το χτίσιμο του ονόματός μας είναι μία δυναμική διαδικασία. Εμείς αλλάζουμε δημιουργώντας συνεχώς νέα dots. Το περιβάλλον μας αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σε διάφορους τομείς, αυξάνοντας τις απαιτήσεις από όλους μας.  Όπως λέω πολύ συχνά… Πρέπει όλοι μας να γίνουμε πολύ καλοί GeneralManagers για να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά.  

Χρειάζεται λοιπόν πολύ συχνά να επανερχόμαστε, να δουλεύουμε την ταυτότητά μας ξανά και ξανά, να την κάνουμε update και να βγαίνουμε δυναμικά στον κόσμο, με στόχο πάντα να τον κάνουμε καλύτερο.

Είμαι άνθρωπος της ενοποίησης. Αυτό το βιβλίο σίγουρα ενοποιεί αρκετά επιστημονικά πεδία αλλά και τμήματα της εμπειρίας των συγγραφέων του. Όταν κάνω coaching σε στελέχη εταιρειών και σε επιχειρηματίες, αλλά και στις ομιλίες και στα workshops που υλοποιώ, χρησιμοποιώ κάποιες τεχνικές αυτού του βιβλίου, όμως συνδυασμένες και με άλλες πρακτικές ιδέες και λύσεις, όπως αυτές έχουν προκύψει από την προσωπική μου εμπειρία στο δικό μου ταξίδι χτισίματος του ονόματός μου αλλά και από διάφορα άλλα επιστημονικά πεδία.

Το δικό μου μήνυμα;

Τίποτα από μόνο του δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση! Δουλέψτε με τον εαυτό σας. Διαβάστε βιβλία σαν κι αυτό που αποτελούν «εργαλεία» εξέλιξης αλλά και πηγές έμπνευσης ώστε να γίνετε πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί! Και μην ξεχνάτε ότι μόνο με σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και ενοποίηση μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω!

top