Αναζήτηση
Filters
Close

Κριτική για "Το Βιβλίο των Ιδεών"

Η business coach Δήμητρα Ζερβάκη παρουσιάζει το βιβλίο "Το Βιβλίο των Ιδεών". Την ευχαριστούμε θερμά!

Το Βιβλίο των Ιδεών. 50 Τρόποι για να Γίνετε Πιο Αποτελεσματικοί στη Γέννηση Ιδεών. Ένα βιβλίο του Kevin Duncan, το οποίο είναι ένα «μικρό» βιβλίο, ένα βιβλίο τσέπης, που μπορεί κανείς να το έχει μαζί του παντού και που υποστηρίζει τόσο ομάδες, όσο και μεμονωμένους ανθρώπους, κατά βάση κατά τη διαδικασία παραγωγής ιδεών και δευτερευόντως κατά την υλοποίηση αυτών.   

Ζούμε στην εποχή της Δημιουργικής Οικονομίας, όπως μου αρέσει να λέω. Στην εποχή που απαιτείται απ’ όλους μας να γεννούμε ιδέες που αξίζουν και οδηγούν σε μετα-καινοτομίες που λύνουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης μας.

Σ’ αυτήν την εποχή λοιπόν, πολλοί λένε ότι δεν μπορεί ο καθένας να παράγει ιδέες, γιατί πιστεύουν ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι γεννιούνται και δεν γίνονται. Όμως, βιβλία σαν κι αυτό, πρακτικά και ευκολοδιάβαστα, τα οποία υποστηρίζουν και προωθούν την άμεση δράση και την υλοποίηση projects γέννησης ιδεών, μπορούν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους να γίνουν αποτελεσματικοί idea generators.

Κι αυτό το καταφέρνει παρέχοντας 50 διαφορετικές τεχνικές οι οποίες συμβάλλουν:

  • Στην προετοιμασία των ανθρώπων ώστε να είναι σε θέση να παράγουν ιδέες, γιατί το περιβάλλον όσο και οι συνεργάτες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία.
  • Στη γέννηση των αρχικών ιδεών, οι οποίες θα δώσουν εκείνες που θα κάνουν τελικά τη διαφορά. Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να υπάρχει πειθαρχία, καθοδήγηση και αξιολόγηση.
  • Στην ανάπτυξη και κατανόηση των ιδεών. Στο πώς δηλαδή παράγονται οι ιδέες, γιατί πολλές είναι εκείνες οι φορές που «κολλάμε.» Το στάδιο της στασιμότητας, που είναι πολύ συχνό στη δημιουργική διαδικασία, μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από τεχνικές που μας βοηθούν, με φυσικό και αβίαστο τρόπο, να καταλάβουμε πώς λειτουργούμε και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτήν την παγίδα.
  • Στην αξιολόγηση των ιδεών, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν έχεις πολλές επιλογές, να αποφασίσεις ποια ιδέα μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά και άρα να αφιερώσεις χρόνο για να την εξελίξεις.
  • Στην υλοποίηση των ιδεών, γιατί, αυτό που λέω συνεχώς είναι… ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές. Όμως, το ζητούμενο είναι να μην μένουν ιδέες, αλλά να μεταλλάσσονται σε προϊόντα/υπηρεσίες/διαδικασίες. Κι αυτό, όπως δείχνει η επαγγελματική μου εμπειρία (και όχι μόνο η δική μου), είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας.

Και οι 50 αυτές τεχνικές, σαφώς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Το μικρό αυτό βιβλίο τις προσφέρει μεν, αλλά απαιτείται από τους χρήστες να έχουν εμπειρία στη διαχείριση ιδεών, ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν εκείνο το μίγμα τεχνικών, τις οποίες θα τις συνδυάσουν πιθανόν και με άλλες, ανάλογα με το ερώτημα/πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθούν απαντήσεις/λύσεις μέσα από ιδέες και ανάλογα με την κουλτούρα της ομάδας που συμμετέχει στη διαδικασία.

Απαιτείται από τους χρήστες να κατέχουν γνώσεις και σε διάφορα πεδία, όπως αυτό του project management, ή του business development ή/και του team management, για να μπορέσουν τελικά τα projects παραγωγής ιδεών να ολοκληρωθούν επιτυχώς και οι ιδέες που θα προκύψουν να υλοποιηθούν, καλύπτοντας τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των stakeholders.

Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο, που καλό είναι να το έχουμε όλοι στην τσέπη μας και να το χρησιμοποιούμε με προσοχή και σεβασμό τόσο στη δημιουργική διαδικασία όσο και στους ανθρώπους που συμμετέχουν σ’ αυτήν. 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ 

top