Αναζήτηση
Filters
Close

Γιατί οι άνθρωποι που διαβάζουν πολύ είναι πιο πιθανό να επιτύχουν

Από πολύ νεαρή ηλικία μας διδάσκουν ότι το διάβασμα είναι πιθανότατα ο δρόμος για την επιτυχία και την ολοκλήρωση. Σκεφτείτε το πιο έξυπνο και πιο σκληρά εργαζόμενο άτομο που γνωρίζετε και λογικά θα το φανταστείτε σε μια βιβλιοθήκη μελετώντας προσεκτικά διάφορα κείμενα για ώρες. Αν και το να είναι κανείς δεινός αναγνώστης δεν διασφαλίζει την επιτυχία του, οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι σίγουρα δεινοί αναγνώστες. Και όλοι έχουν τα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά.

1. Έχουν αυξημένη συγκέντρωση
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνονται σε ένα έργο - μια εργασία - για ένα επίμηκες χρονικό διάστημα. Όποιος έχει διαβάσει το "Ο Άτλας Επαναστάτησε", της Any Rand, μπορεί να σας πει πως το διάβασμα δεν αποτελεί μια γρήγορη διαδικασία. Ούτε επίσης, μια μοναδική διαδικασία. Οι αναγνώστες κάνουν διαλείμματα, φυσικά, αλλά οι περισσότεροι δεινοί αναγνώστες δεν μπορούν με τίποτα να αφήσουν ένα βιβλίο, που έχουν ξεκινήσει, ούτε για μια μέρα. Τοιουτοτρόπως, οι επιτυχημένοι άνθρωποι νιώθουν το ίδιο για ένα έργο με το οποίο έχουν καταπιαστεί.

2. Θέτουν στόχους
Οι αναγνώστες θέτουν στόχους για τον εαυτό τους όποτε πιάνουν στα χέρια τους ένα καλό βιβλίο. Είτε προγραμματίζουν να διαβάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων μέχρι να καταπιαστούν με κάποια άλλη δραστηριότητα είτε αποφασίζουν να διαβάσουν μέχρι να παγιωθεί ένα concept στο μυαλό τους, οι αναγνώστες προσπαθούν ενεργά να ολοκληρώσουν κάτι όποτε ανοίγουν ένα κείμενο. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι θέτουν στόχους σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής τους και συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτούς μέχρι να τους ξεπεράσουν.

3. Αξιοποιούν το χρόνο με σοφία
Μπορεί να έχουν μόνο 20 λεπτά στη διάθεσή τους, αλλά αντί να βλέπουν ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για να κάνουν οτιδήποτε, βλέπουν πως αυτά τα λίγα λεπτά μπορούν να αξιοποιήσουν διαβάζοντας. Οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι θεωρούν το χρόνο τους εξαιρετικά πολύτιμο και αρπάζουν όποια ευκαιρία εμφανίζεται για να μάθουν κάτι ή για να υλοποιήσουν ένα στόχο. Οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι πέντε χαμένα λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο ισοδυναμούν με 24 ώρες που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί διαβάζοντας.

4. Έχουν προοπτική
Τα επιτυχημένα άτομα έχουν την ικανότητα να εξετάζουν ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές, γιατί έχουν διαβάσει μια ευρεία γκάμα λογοτεχνικών έργων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δύο από τα αγαπημένα μυθιστορήματα του Bill Clinton είναι "Ο Αόρατος Άνθρωπος", του Ralph Ellison και το "Ξέρω Γιατί Κελαηδάει Το Πουλί Στο Κλουβί", της Maya Angelou. Η διορατικότητα που κέρδισε διαβάζοντας αυτά τα δύο διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις φυλετικές σχέσεις σαν πολιτικός. Το να είστε δεινοί αναγνώστες σας επιτρέπει να θέτετε εαυτόν στη θέση άλλων έστω και για μια στιγμή, αλλά όταν αυτή η στιγμή τελειώνει, θυμάστε την εμπειρία για μια ζωή.

5. Στοχάζονται
Παράλληλα με την προοπτική, οι αναγνώστες στοχάζονται αυτά που έχουν διαβάσει. Ενώ το κέρδος της νέας προοπτικής επιτρέπει στο άτομο να δει και από την άλλη πλευρά του φράκτη, το να είναι στοχαστικό του δίνει την ευκαιρία να καταλάβει πώς μπορεί να γίνει παραγωγικός με τη νεοσύστατη προοπτική. Οι επιτυχημένοι δεν διαβάζουν απλά κοιτώντας τις λέξεις σε μια σελίδα. Κατανοούν την προφανή επίδραση που μπορεί να έχει στο μυαλό η κατανάλωσης ενός κειμένου και το πώς τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή κάποιου.

6. Έχουν απίστευτες δεξιότητες τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο
Είναι κοινός τόπος πως οι μεγαλύτεροι ρήτορες στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν ενθουσιώδεις αναγνώστες. Από το Δημοσθένη στο Λίνκολν και στο Νέλσον Μαντέλα, οι άνθρωποι που μένουν στην ιστορία, είναι παθιασμένοι και εξαιρετικοί λέκτορες έχοντας μελετήσει τα εξαιρετικά μυαλά πριν από αυτούς.

7. Βελτιώνουν τη μνήμη τους
Οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται πόσο δυνατός είναι ο εγκέφαλος. Έχει μια απεριόριστη ικανότητα να συγκρατεί πληροφορίες. Όσο περισσότερο διαβάζει και μαθαίνει κανείς τόσο πιο εύκολο είναι να συγκρατεί καινούριες πληροφορίες. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσυπογράφουν το πιστεύω του Homer Simpson "μαθαίνοντας κάτι νέο πετάς έξω κάτι παλιό". Απλώς συνεχίζουν να μαθαίνουν και διαπράττουν μια απίστευτη αύξηση της γνώσης στη μνήμη, μερικές φορές χωρίς καν να το αντιληφθούν.

8. Παραμένουν φρέσκοι
Οι πολύ καλοί αναγνώστες βλέπουν επίσης τον εγκέφαλο ως ένα μυ που χρειάζεται εκγύμναση. Όπως ακριβώς το γυμναστήριο, όπου διατηρείτε σε φόρμα τα χέρια και τα πόδια σας, έτσι το διάβασμα διατηρεί το μυαλό κοφτερό και ικανό να συγκρατεί εύκολα νέες πληροφορίες. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι εκγυμνάζουν το μυαλό τους σε καθημερινή βάση μέσω του διαβάσματος, των σταυρόλεξων και άλλων ασκήσεων του μυαλού.

9. Είναι μορφωμένοι και ενημερωμένοι
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι φτάνουν στην κορυφή επειδή έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο της ζωής τους μαθαίνοντας. Όταν πιάνουν ένα βιβλίο δεν το κάνουν απλά και μόνο για να το τελειώσουν, αλλά για να πάρουν κάτι από αυτό. Η ανάγνωση εδαφίων από βιβλία δεν ήταν ποτέ απλώς μια σχολική εργασία προς υλοποίηση, αλλά μια ευκαιρία για επέκταση της γνώσης. Ακόμη και από την ανάγνωση μυθοπλαστικών βιβλίων, οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν μαθήματα που θα κουβαλούν μαζί τους για μια ζωή.

10. Διαβάζουν για να χαλαρώσουν
Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι αποσυνδέονται από τα δικά τους και συνδέονται με τον έξω κόσμο μια φορά στο τόσο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κατεβάζουν ρολά και στο μυαλό τους. Το να διαβάζει κανείς σχεδόν οτιδήποτε είναι πολύ πιο ωφέλιμο από το να παρακολουθεί τηλεόραση. Ακόμη και στις πιο χαλαρές τους στιγμές οι επιτυχημένοι άνθρωποι αξιοποιούν κάθε λεπτό για να βελτιωθούν. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.

Πηγή: Semifind

top